Nyheder

Dato: 09/10/2018
Forfatter: Vesterlund Efterskole

Vesterlund dominerer landshold til EM i TeamGym

I efterårsferien kæmper Danmark for guld til EM i TeamGym i Portugal. I alt 72 elitegymnaster er udtaget til Danmarks seks landshold, der alle spås gode chancer for at tage ædelt metal med hjem i kufferten. Imponerende 29 af landsholdsgymnasterne har gået eller går på Vesterlund Efterskole.

Det høje antal af Vesterlund-gymnaster på såvel junior- som seniorlandsholdene imponerer Frank Veje Jakobsen, der er formand for TeamGym-udvalget og medlem af GymDanmarks bestyrelse.

”De lokale gymnastikforeninger og gymnastikefterskoler gør alle en kæmpe indsats for at udbrede TeamGym, og de mange frivillige trænere er dygtige til at gøre sporten til en god oplevelse for både børn og voksne på alle niveauer. Vi har mange foreninger og efterskoler i Danmark, der dyrker TeamGym på et meget højt plan, og derfor er det en enestående præstation af Vesterlund Efterskole, at de er repræsenteret med hele 29 nuværende eller tidligere elever. Det kan efterskolen godt være stolte af”, mener Frank Veje Jakobsen, der i en årrække har arbejdet tæt sammen med efterskolerne om udviklingen af TeamGym.

”I GymDanmark har vi indgået strategiske partnerskaber med otte efterskoler – heriblandt Vesterlund – der dyrker TeamGym på et højt plan. Efterskolerne stiller træningsfaciliteter, kost og logi gratis til rådighed for landsholdssamlingerne. Til gengæld kan de bruge vores platform til at markedsføre sig på. Partnerskaberne er en ren win win, og jeg er sikker på, at de vil være med til at udvikle TeamGym-sporten i Danmark og fastholde vores position som verdens stærkeste TeamGym-nation, fastslår Frank Veje Jakobsen.

Elever fra hele Norden vælger Vesterlund Efterskole

TeamGym er det perfekte mix af rytmiske bevægelser, akrobatiske elementer og kraftfulde spring. En rigtig holdsport og den mest populære gymnastikform i både GymDanmark og på Vesterlund Efterskole, hvor 52 piger og 30 drenge i år har valgt TeamGym som linjefag.

”Vi har mange elever, der især vælger Vesterlund på grund af vores høje niveau i TeamGym. Eleverne kommer fra hele Danmark, og vi har sågar elever fra både Sverige og Norge, der kommer til Vesterlund for at træne under de dygtigste trænere og i de bedste faciliteter”, forklarer Lars Nørregaard, der foruden at være afdelingsleder på Vesterlund Efterskole også er landstræner for seniorherre.

Lars Nørregaard er naturligvis stolt på vegne af de 29 elever, der har taget springet fra Vesterlund Efterskole til landsholdet, ligesom det glæder ham, at fremtidens stjernefrø også vælger den midtjyske efterskole.

”Fem af juniorlandsholdsgymnasterne har valgt at gå på Vesterlund Efterskole næste år. Vi er naturligvis glade for, at de vælger vores efterskole. Vi vil gerne eliten, men vi har også plads til alle de unge piger og drenge, der ikke har gået til konkurrencegymnastik, men som brænder for at blive dygtigere til TeamGym, Tumbling eller som blot elsker at springe og bruge sig selv fysisk”, forklarer afdelingslederen.

TeamGym kombinerer en rytmisk serie til fri musik samt spring på måtte og trampet. Disciplinerne kræver både koordination, teknik, rytme, kraft og teamwork.

”Det kræver sin gymnast at deltage i TeamGym konkurrencer på højeste niveau. I Danmark er vi begunstiget af at have i hundredvis af lokale gymnastikforeninger og mange efterskoler, der udklækker mange dygtige gymnaster på både bredde- og eliteniveau. Foreningerne gør et kæmpe stykke arbejde, og jeg glæder mig virkelig til at se de allerbedste elitegymnaster folde sig ud til EM i Portugal. Forhåbentlig gør vi Danmark stolte med en række flotte medaljer”, siger Lars Nørregaard med et forventningsfuld smil.

Fakta

Vesterlund Efterskole samarbejder med GymDanmark og stiller eksempelvis træningsfaciliteter, kost og logi gratis til rådighed for landsholdssamlinger.

Vesterlund Efterskole giver et mindre sponsorat til alle landsholdsgymnaster, der har gået eller går på Vesterlund. Tilskuddet er med til at finansiere deltagernes egenbetaling for deltagelse i EM.

Hvad er TeamGym?
Hvis du både er til rytme og spring, er TeamGym det rigtige valg. I TeamGym træner du det rytmiske og det kraftfulde. Det betyder, at træningen er alsidig og både fokuserer på koordination, rytme og kraft. Teamwork og teknik spiller en stor rolle i konkurrencer.

TeamGym er en trebenet konkurrence, hvor du og dit hold:

  • Laver en rytmisk serie til fri musik
  • Springer på måtte. Her sætter du en række spring sammen til én samlet serie
  • Springer i trampet, som er en lille skrå trampolin. Her laver du f.eks. en salto

Alle konkurrencer foregår som hold af 6-12 gymnaster i enten herre-, dame- eller mixrækken. På mixholdene skal der være 50 procent af hvert køn.

Inden konkurrence skal holdene anmelde deltagere, spring og beskrive den rytmiske serie. I konkurrencen får man point for:

  • Komposition: Indhold og sammensætning af gymnastiske og akrobatiske elementer
  • Sværhed: Momenter og sammensætning i hvert redskab
  • Udførelse: Hvordan momenterne udføres

Kilde ”Hvad er TeamGym?”: GymDanmark hjemmeside

Vesterlund-elever drømmer stort

Anna Hellum, Sofie Stausbøl-Grøn, Kristoffer Holleufer Matz, Mikkel Schertz og Anthon Khorami er fem af de dygtige gymnaster, der i efterårsferien skal forsvare de rød-hvide farver til EM i TeamGym i Portugal.

Fælles for de fem landsholdsgymnaster er, at de enten går – eller har gået – på Vesterlund Efterskole. Vi har spurgt Anna, Sofie, Kristoffer, Mikkel og Anthon om deres forventninger til EM og Vesterlunds betydning for deres gymnastikkarriere.

Mikkel Schertz: Vi skal presse niveauet til max og gøre Danmark stolte

”Danmark er forsvarende europamestre, men til EM i Portugal vil vi ikke blot forsvare titlen. Vi vil angribe og komme med noget nyt, som tilskuerne og dommerne ikke har set et landshold præstere før. Vi vil være firstmovers, sætte Danmark på gymnastikverdenskortet og vinde guld. Jeg ser frem til at presse niveauet til max med de lækreste landinger og til en hyggelig tur med kammeraterne, hvor vi indfrier forventningerne”, fortæller Mikkel Schertz, der gik på Vesterlund for 10 år siden.

”Vesterlund Efterskole åbnede hele gymnastikverdenen for mig. Efterskoleåret gav mig et niveau, hvor jeg kunne være med på et rigtigt højt plan inden for konkurrencegymnastik. Men Vesterlund havde ikke kun stor indflydelse på min gymnastikkarriere. Året på efterskolen formede og udviklede mig også som menneske i et stærkt socialt fællesskab. Jeg fik venner for livet og lærte at tage ansvar.”

Navn: Mikkel Schertz
Alder: 26 år
Vesterlund Efterskole: 2008/2009
Landshold: Seniorherrer
Ambition til EM: Guld
Favoritspring: Full full half
Gymnastikforening: Gjellerup Sdr.
Dyrket gymnastik i: 23 år
Meritter: Guld EM Seniorherre 2016, 6 DM titler, 2 NM titler
Gymnastikdrøm: Vil gerne huskes for at have været med til rykke TeamGym til et højere niveau.

Anthon Khorami: Vi vil sætte nye rekorder

”Vi er store favoritter til EM i Portugal. Vi skal vinde med stil og med en sværhedsgrad i springene, der sætter nye rekorder. Personligt skal jeg lave et spring, jeg aldrig har sprunget i konkurrence før. Det bliver stort, og jeg glæder mig virkelig til at fyre den af sammen med alle gutterne og nyde det fantastiske sammenhold, vi har på landsholdet”, fortæller Anthon Khorami, der ser tilbage på sit efterskoleår med smil i øjnene.

”Det var på Vesterlund, at jeg for første gang i mit liv dyrkede TeamGym og lavede opvisninger på et højt niveau. Mit efterskoleår gav mig virkelig blod på tanden og et niveau, der så at sige blev et springbræt til de store oplevelser, jeg siden har fået som elitegymnast på både klubholdet i Gjellerup Sdr., på landsholdet og på DGI’s Verdenshold.”

 Navn: Anthon Khorami
Alder: 22 år
Vesterlund Efterskole: 2012/2013
Landshold: Seniorherrer
Ambition til EM: Guld
Favoritspring: Araber flik dobbelt strakt med tre skruer (Miller)
Gymnastikforening: Gjellerup Sdr.
Dyrket gymnastik i: 16 år
Meritter: DGI Verdensholdet 2016, 3 DM titler, 2 NM titler, Reserve EM Seniormix 2014
Gymnastikdrøm: Vinde EM Seniorherre

Spirende stjernefrø går ydmygt men målrettet efter guldet

”Vi drømmer da om at vinde guld, men vi ved også godt, at konkurrencen er vanvittig hård.” Det fortæller 15-årige Anna Hellum, 16-årige Sofie Stausbøl-Grøn og 16-årige Kristoffer Holleufer Matz, der alle ser frem til at repræsentere Danmark til EM i TeamGym i Portugal.

”Vi har forberedt os i lang tid på EM, og jeg glæder mig til at fyre den af med nogle svære spring. Det bliver fedt at vise rytmeserien. Vi er virkelig overlegne i den. Jeg håber naturligvis på at vinde guld, men det er vigtigst, at jeg har gjort mit bedste og er tilfreds med min egen og holdets præstation”, fortæller Kristoffer Holleufer Matz.

Mens Kristoffer Holleufer Matz og Sofie Stausbøl-Grøn går efter guldet i juniormix, er Anna Hellum på jagt efter at supplere guldmedaljen fra juniormix i 2016 med en medalje i højeste karat i juniorpigerækken.

”Det giver et ubeskriveligt adrenalinsus i kroppen, når man går på gulvet til EM. Det er virkelig fedt, og jeg glæder mig til at vise, hvad jeg og holdet kan. Vi har forberedt os godt, og det bliver en forløsning at komme i gang med konkurrencen. Ambitionen er guld, og jeg tror, at vi har en god chance”, fortæller Anna Hellum.

De tre talentfulde elitegymnaster går alle på Vesterlund Efterskole, og ifølge Sofie Stausbøl-Grøn er det valg langt fra tilfældigt.

”Vesterlund Efterskole er bare en af de allerbedste gymnastikefterskoler i Danmark. Både spring- og rytmeniveauet er højt og med nogle af de allerbedste trænere, har jeg aldrig været i tvivl om, at Vesterlund kan løfte mit niveau og gøre mine drømme om seniorlandsholdet og DGI’s Verdenshold realistiske, mener Sofie Stausbøl-Grøn, inden hun sammen Anna Hellum og Kristoffer Holleufer Matz gør sig klar til at finpudse EM-springene på trampetten.

Navn: Anna Hellum
Alder: 15 år
Vesterlund Efterskole: 2018/2019
Landshold: Juniorpige
Ambition til EM: Guld
Favoritspring: Full araber flik dobbelt lukket
Gymnastikforening: Springteam Sæby
Dyrket gymnastik i: 9 år
Meritter: Guld EM Juniormix 2016
Gymnastikdrøm: Dameseniorlandsholdet og DGI Verdenshold

Navn: Sofie Stausbøl-Grøn
Alder: 16 år
Vesterlund Efterskole: 2018/2019
Landshold: Juniormix
Ambition til EM: Guld
Favoritspring: Araber flik dobbelt hofte
Gymnastikforening: TGA
Dyrket gymnastik i: 10 år
Meritter: Første gang til EM
Gymnastikdrøm: Dameseniorlandsholdet og DGI Verdenshold

Navn: Kristoffer Holleufer Matz
Alder: 16 år
Vesterlund Efterskole: 2018/2019
Landshold: Juniormix
Ambition til EM: Guld
Favoritspring: Triple out
Gymnastikforening: TGA
Dyrket gymnastik i: 6 år
Meritter: Første gang til EM
Gymnastikdrøm: Herreseniorlandsholdet og DGI Verdenshold