Dato: 12/12/2018
Forfatter: Marianne Bennike

Tyskelever på tur

Tidlig mandag morgen – MEGET tidlig mandag morgen mødte alle tyskelever fra 10. klasse til morgenmad. Dagens program var en tur til Lübeck med afgang klokken 6.00 for at studere juletraditioner og selv bruge sproget i en kontekst, hvor det ikke var muligt lige at slå over i dansk.

Da de sidste havde fundet deres pas, rullede vi ud af Vesterlund for efter ca. 3 ½ times kørsel at ramme Lübeck.

Første aktivitet var en rundvisning i Lübecks gamle bydel af en tysktalende guide. Her fik eleverne informationer om Lübeck som hansestad og relationerne til Danmark både som fjende og handelspartner – især salg af salt og køb af danske mursten, som så kunne betragtes i Lübecks gamle huse, men også om diverse kirker og deres ødelæggelser under 2. verdenskrig, bymuren og en labyrint af gange til små baghavehuse med en trist historie, men som i dag står som hyggelige og eksotiske huler i byen. Guiderne gjorde sig stor umage for at tale i et sprog, som eleverne kunne forstå, og langt de fleste fik også rigtig meget ud af det.

Til stor morskab for den ene gruppe afslørede den ene guide, at hun sagtens kunne forstå og tale dansk, og at det havde været svært for hende ikke at give sig til kende.

Nu skulle eleverne så på egen hånd. De var udstyret med opgaver, hvor de skulle rundt til diverse attraktioner og tage en selfie og finde informationer om stedet – og ikke mindst tage kontakt til en tysktalende og stille spørgsmål om julen og dens traditioner.

Opgaver og interview skal nu bearbejdes og afleveres til tysklæreren som en video, der binder billeder, informationer og interview sammen.

Eleverne har mødt en by, der i duft og billeder oser af jul – overdådige juletræer med kæmpe julekugler, farverige hernhutstjerner, flotte kunsthåndværk, dufte af diverse juledrikke og julekager, mange mennesker og flotte julemarkeder.