Dato: 14/11/2018
Forfatter: Malene Ringgaard

Tandlæge og Anti Doping Danmark

Hvad vil du være, når du bliver stor?

Når jeg bliver stor, vil jeg være ridder, astronaut eller verdens bedste fodboldspiller. Jeg vil vinde i Lotto og være rig. Som barn kunne man drømme sig væk i alverdens forestillinger om et voksenliv, hvor kun fantasien satte grænser. Desværre vokser vi op og bliver klogere. Prinsen på den hvide hest kommer ikke forbi hver dag, og fabeldyrene hører kun eventyrene til. Heldigvis kan ingen tage drømmene fra os, selvom svaret sandsynligvis har ændret sig siden barndommen – stiller vi endnu engang spørgsmålet; hvad vil du gerne være, når du bliver stor?

Obligatorisk selvvalgt opgave (OSO)

I denne uge skal eleverne i 10. klasse tage stilling til spørgsmålet; hvad drømmer du om at beskæftige dig med som voksen? De skal undersøge og udarbejde en obligatorisk selvvalgt opgave omhandlende ungdomsuddannelsen, den videregående uddannelse og det erhverv, som de på nuværende tidspunkt agter at tage. Desuden er 10. klasse også i brobygning, hvor de stifter bekendtskab med forskellige ungdomsuddannelser og på den måde bliver rustet til at træffe beslutningen om, hvad de skal efter Vesterlund Efterskole.

Oldtidskundskab lyder faktisk meget mere spændende

Hannah Elisabeth Janusardóttir Rasmussen har i dag været på besøg hos STX i Tørring. ”I dag havde vi kemi, oldtidskundskab, matematik og tre andre fag, som jeg ikke lige kan huske. At være i brobygning er fint nok. Man får mulighed for at se, hvad der er af fag og hvordan hierarkiet fungerer. Altså forskellen på 1.- og 3. g’erne. Folk syntes det var vildt mærkeligt, at vi satte os ved bordene midten i stedet for nede ved 1.g’erne” fortæller hun med et lille drilsk smil på læberne.

”Jeg tror, jeg skal på STX i Silkeborg. Så det at være i brobygning hjælper faktisk. F.eks. så lyder oldtidskundskab faktisk meget mere spændende, end jeg troede det ville være. Vi havde også naturgeografi, som faktisk også var ret spændende. Jeg troede bare det var normal geografi, men det viste hvordan hele verden fungerer.”

En ny mand i jobbet hos Anti Doping Danmark er på vej

Nicki Kjellerup Andersen sidder med computeren foran sig og undersøger idrætsstudiet på universitetet. Hans store drøm er at komme til at arbejde for Anti Doping Danmark. For som meget dygtig triatlet, står det ham nær at holde sporten ren.

”Gennem OSO får man lov til at undersøge, det man gerne vil være. Man finder på den måde også ud af, om det overhovedet passer til en. Man får lov til at gå i dybden med uddannelsen osv. Jeg er ikke så langt med opgaven endnu, men jeg er ved at undersøge idrætsstudiet på universitetet. Jeg ved også, at man skal læse videre derefter, før man er færdig” fortæller Nicki.

Der er mange flere muligheder end jeg havde tænkt

Cirkeline Lundgaard Laursen er også i gang med sin OSO. Efter Vesterlund vil hun på STX i Odder og drømmer lige nu om at blive tandlæge. ”Jeg har fundet ud af, at der er mange flere specielle områder inden for faget, end jeg lige havde tænkt. Jeg finder ud af, hvad uddannelsen egentlig går ud på. Hvor jeg før havde tænkt, at det var meget simpelt, har jeg nu fundet ud af, at det faktisk er ret indviklet” fortæller Cirkeline.

”Gennem OSO lærer jeg om uddannelsesvejen og om det jobbet. Og også om det overhovedet passer til mig. Derfor er min oplevelse meget positivt. Jeg har fået meget mere forståelse for jobbet som tandlæge, hvad det egentlig handler om og hvordan jeg når hen til mit mål” fastslår hun.