Friluftsliv

friluft

Få naturen ind under huden

Friluftliv på vesterlund efterskole

Vesterlund Efterskole ligger midt i et af Danmarks smukkeste naturområder. Skolen er omgivet af store skovområder, hede-arealer, åer og søer. En natur, der rummer uanede muligheder for oplevelser og udfordringer.

I friluftsliv er vi i og sammen med naturen. Vi benytter os af de nærliggende faciliteter og de muligheder vores smukke og udfordrende område stiller til rådighed.

I løbet af din valgperiode vil du få færdigheder indenfor havkajak, kano og primitive flådetyper.

Du vil blive udfordret i højderne, når vi arbejder med klatring og rappelling. Du vil kunne opleve de kupperede skove og de fugtige ådale på din mountainbike. Bagefter kan du sidde omkring bålet, nyde roen og lytte til dine kammeraters fortællinger.

Du har mulighed for at erhverve et dykkercertifikat og/eller faldskærmscertifikat, hvis du har friluftsliv.

Har du lyst til samarbejde, adventure, udfordringer og oplevelser. Vil du lære at begå dig i naturen på mange og nye måder? – så vælg Friluftsliv!

Du kan på denne side læse mere om de mega fede ting som friluftsliv kan byde på.

friluft-1

prøv dig selv af i højden

klatring

Klatring er en spændende og udfordrende aktivitet. Det handler ikke bare om at ”nå toppen”, men måden at nå den på. Du bliver udfordret på din koordination af kreative bevægelser; Det er spændende problemløsning og kræver mental og fysisk udholdenhed. Vores sikringsteknik er efter Dansk klatreforbunds normer.

Vi lægger ud med træklatring og starter med at ”bestige” nærområdets træer. Vi hopper fra gren til gren og får set skolen fra de svajende trækroner. Her indlæres den basale sikringsteknik og udstyrsviden.

Vi klatrer på klatrevægge af forskellige sværhedsgrader og oplever hvor fedt det er, at sikre hinanden og sætte sin lid til en kammerat. Vi skal også konkurrere mod vores makker. Hvis modet har båret dig op i 20 meters højde, er det bare så vildt at kikke ned. Vi snuser til klippeklatring på Nordeuropas største kunstige bjerg i Viborg og afprøver vores indlærte klatreteknikker, når vi tager på vores årlige udflugt til Norge. Når man kommer op, skal man også ned, og en sjov måde at komme ned på er rappelling, – f.eks. fra hjemmeværnets 42 m. radarmast. Det giver gys i maven. Vi laver rebbaner og svævebaner og suser deruda’…

er du vandhund?

vandaktiviteter

Når du vælger friluftsliv, bliver de første aktiviteter du stifter bekendtskab med vandsports-aktiviteter. Her vil du opnå færdigheder i kano og kajak, og blive udfordret både personligt og gruppevis.

Certificeret ”epp 1” kano- og kajakroer

Som en del af undervisningen kan du blive certificeret som ”epp 1” kano- og kajakroer. (Efter dansk kano og kajakforbund.) De fleste vandaktiviteter forgår i nærområdet ved Rørbæk Sø. Sommetider afprøver vi også grænser med andre primitive former for sejlads som tømmerflåde og hvad ellers fantasien kan finde på.

Kano- og kajaksejlads giver muligheder for både god motion og skønne naturoplevelser.

Kom helt ned og mærk vandet tæt på. Først lærer du at holde balancen, og så ryger du i vandet. Gennem kæntringsøvelser og leg indlæres de mest basale færdigheder til at bjerge dig selv og dine kammerater, hvis du eller I skulle kæntre. Du vil lære at padle din kano eller kajak gennem søer og å-løb eller i kajak gennem brusende bølger i åbent hav, f.eks. rundt om Hjarnø eller måske som efterårsudflugt: kajaksejlads rundt om Fænø med primitiv overnatning på en øde ø.

OM VINTEREN

Når våddragterne ikke længere kan holde os varme, tager vi i svømmehallen og spiller kajakpolo, undervandsrugby og lærer måske ”grønlændervendingen”.

Du bliver helt sikkert våd!

Hygge om bålet

BÅLTEKNIK OG LEJERLIV

Når du vælger faget friluftsliv, vil du flere gange komme til at lave mad sammen med dine kammerater. Hvis du ikke allerede kan, vil du lære at lave et bål – og så går vi i gang med madlavningen.

Vi prøver kræfter med forskellige måder at lave udendørs mad på. F.eks. mad i jordovn, rygning af fisk, grillmad og mad lavet på trangia. Du får også lov til at være med i den store bål-kagebagedyst.

Når vi er på lejrpladsen vil vi også snakke om hensigtsmæssig påklædning, så du kan holde dig varm og tør uanset årstiden og vejret.

Alle dine færdigheder vil blive sat på prøve, hvis du vælger at tage med på vores årlige efterårstur eller friluftsturen til Norge i foråret.

Velbekomme!

friluft-3

fart og spænding

Mountainbike

Er du er til fart, spænding og flot natur, så er MTB lige sagen.

I friluftsliv får du mulighed for at prøve kræfter med:

  • sving og kurveteknik
  • snoede singletracks
  • udfordrende og tekniske opkørsler samt lange nedkørsler
  • tekniktræning
  • mekanisk indsigt i MTB cyklen
  • balanceøvelser på cykel
  • samarbejdsøvelser på cykel
Unikt terræn til MTB

Med et unikt terræn og smuk natur lige ved døren, bl.a. omkring Rørbæk sø, Tinnet Krat og Hastrup skov, får du mulighed for at træne din teknik.

25MTB cykler

Skolen har 25 cykler, som du er velkommen til at låne i undervisningen, men har du din egen, er du meget velkommen til at bruge den. Får lyst til at selvtræne i din fritid, kan det godt lade sig gøre at låne en cykel.

MTB som valgfag

Hvis du er til mere MTB, er det også muligt at vælge det som et selvstændigt valgfag.