Dato: 02/04/2019
Forfatter: Vesterlund Efterskole

Grønlandske gymnaster træner saltoer og flik flak på Vesterlund Efterskole

31 grønlandske gymnaster i alderen 10 til 15 år er flyttet ind på Vesterlund Efterskole. I 10 dage skifter gymnasterne fra Nuuk Gymnastikforening undervisningen i skolen ud med træning i spring og rytmiske serier på den midtjyske efterskole.

Gymnastikrejsen til Danmark og Vesterlund Efterskole har flere formål og er både en træningslejr, opvisningsturné og instruktøruddannelse. Det forklarer chefinstruktør Mads Nyhus Kirk, der har arbejdet og boet i Nuuk i to år og som er frivillig i Nuuk Gymnastikforening.

”På Vesterlund Efterskole træner gymnasterne i et springcenter med nogle faciliteter, vi ikke har derhjemme. De udvikler sig med raketfart i de ti dage, vi er her. Det er fantastisk at opleve deres entusiasme og se, hvordan de bliver modigere og frygtløst kaster sig ud i nye spring. De er motorisk meget begavede og nyder at opleve efterskolelivet på Vesterlund”, fortæller Mads Nyhus Kirk og afslører, at gymnasterne fik en oplevelse de sent vil glemme allerede på rejsens anden dag i Danmark.

”Gymnasterne lavede opvisning foran ikke færre end fire efterskoler med i alt godt 700 efterskoleelever, der var fast besluttet på, at de grønlandske gymnaster skulle have en oplevelse for livet. De klappede og heppede under hele opvisningen. Det gjorde stort indtryk, for i Nuuk laver holdene kun opvisning foran mor og far og deres bedsteforældre”, fortæller Mads Nyhus Kirk.

Nuuk Gymnastik søger til Danmark for inspiration og udvikling

Gymnastik er ikke særligt udbredt i Grønland. Nuuk Gymnastikforening, med 300 medlemmer, er den eneste af sin slags, og det er derfor nødvendigt at komme ud at opleve andre for at udvikle både gymnaster og instruktører.

”Vi laver 5 opvisninger, mens vi er i Danmark. Til opvisningerne kan vores gymnaster og instruktører opleve de spring og rytmiske serier, de mange dygtige danske foreninger, efterskoler og højskoler laver. Det giver inspiration, som vi kan tage med hjem til Grønland, hvor vi gerne vil udbrede gymnastikken”, forklarer Mads Nyhus Kirk og understreger, at det ikke mindst kræver dygtige instruktører.

”Gymnasterne gennemgår også en instruktøruddannelse, mens de er i Vesterlund, som de kan gøre brug af, når de underviser på foreningens børnehold. Konkret lærer gymnasterne, hvordan de modtager og retter spring, og hvordan de laver en koreografi til musik.

”De fire instruktører Michael Mørch, Flemming Petersen, Phillip L. Petersen og Kristine N. Rasmussen træner også intensivt. De mange times træning med gymnasterne, udvikler deres modtagelse af spring, ligesom vi taler om, hvordan de kan blive dygtigere til at forklare, hvad gymnasterne gør rigtigt, og hvordan de forbedrer sig, fortæller Mads Nyhus Kirk, der er tidligere instruktør for DGI Verdensholdet.

Mads Nyhus Kirk arbejder for andet år i Grønlands Selvstyre i departementet for Boliger og Infrastruktur. På spørgsmålet om hvorfor han bruger sin ferie i Danmark sammen med Nuuk Gymnastikforening, kommer svaret prompte.

”Børnenes reaktioner er så umiddelbare. Når de lykkes og har en succesoplevelse, kommer de flyvende tilbage i hovedet på mig. Deres smil og glæde smitter. Samtidig er jeg også glad for at kunne bruge min erfaring til at udvikle instruktører, for det får alle gymnaster i foreningen hjemme i Nuuk stor glæde af, siger Mads Nyhus Kirk med et ydmygt smil.

Maja og Sissu elsker at træne på Vesterlund

Stortrampoliner, fast track og skumgraven imponerer 12-årige Maja Kongpetsak Pedersen og 11-årige Sissu Helmer Petersen, der elsker at træne på Vesterlund Efterskole og lære nye spring af chefinstruktør Mads Nyhus Kirk og de fire instruktører Michael Mørch, Flemming Petersen, Phillip L. Petersen og Kristine N. Rasmussen.

Sissu Helmer Petersen fortæller

”Det er godt at være i Danmark og på Vesterlund Efterskole. Jeg lærer alle mulige baglænsspring som salto, araber flik, araber baglæns og salto med skrue. På Vesterlund har de store trampoliner, fast track og en skumgrav. Det er slet ikke normalt i Grønland. Der har vi bare en gammel trampolin.

Vi har lavet en opvisning på efterskolen. Der var mange tilskuere. De klappede hvert sekund. Det var ret sjovt, for derhjemme laver vi kun opvisning for vores forældre. Vi laver også andre sjove ting på efterskolen. I dag har vi lavet pandekager over bål. Vi skulle selv hugge træ og tænde bålet. Det var sjovt, og pandekagerne smagte godt.”

Navn: Sissu Helmer Petersen
Alder: 11 år
Hvor bor du?: Nuuk
Hvor ofte træner du?: Tumbling og springgymnastik 3 gange om ugen
Yndlingsspring: Araber baglænssalto med skrue
Yndlingsmad i Danmark: Pizza
Sjoveste oplevelse: Spring på fast track
Hvad har overrasket dig?: Alle faciliteterne og at stedet er så stort

Maja Kongpetsak Pedersen fortæller

”Det er mega sjovt. Der er alle muligheder redskaber. Det er sjovt at få lov til at springe på fast track, de store trampoliner og hoppe ned i skumgraven. Vesterlund har nogle fede ting, så jeg føler mig mere tryg ved at prøve nogle sværere spring.

Vi bor på efterskolen og har trænet gymnastik og danset sammen med efterskoleeleverne. Det var fedt. Vi har også lavet bål og bagt pandekager. Men det meste af tiden bruger vi i springcentret. Jeg er blevet dygtigere til flik flak og salto, og så er jeg i gang med at lære nogle nye spring. Jeg synes, at vore trænere er gode til at lære os nye ting.

Navn: Maja Kongpetsak Pedersen
Alder: 12 år
Hvor bor du?: Nuuk
Hvor ofte træner du?: 1 gang om ugen men vil gerne 2