Dato: 19/08/2019
Forfatter: Esben Dan

Glæde, smil og høje forventninger

Alt hvad vi kom for at give og få:
Dele og elske og slås
Blev på et år, det vi levede på,
Fællesskab fødes når jeg bli’r til OS!
Uddrag fra sangen Gi’ os lyset tilbage af Per Krøis Kjærsgaard)

Søndag den 11. august tjekkede 199 forventningsfulde, energiske og nervøse piger og drenge ind på Vesterlund til et efterskoleår med grænseoverskridende oplevelser, et helt fantastisk fællesskab og ikke mindst kammeratskaber for livet, der binder elevholdet 19/20 sammen.

Første skoledag er altid noget ganske særligt. I en varm og humoristisk velkomsttale bød Søren Haubjerg de spændte og forventningsfulde piger og drenge, med ligeså spændte forældre, velkommen til et efterskoleår fyldt med oplevelser! De næste 10 måneder bliver Vesterlund ”det nære” for dette års elevhold. Efterskole er både helhed, men særdeles også enkelthed. Helhed fordi man som enkelt individ skal indgå i et forpligtende fællesskab, hvor der skal være plads til forskellighed. Eleverne skal opleve alt det der hører med til at være efterskoleelev – her skal eleverne både have boglig undervisning, valgfag, klare pligter i form af rengøring, dyrke fællesskabet, udvikles og dannes gennem demokratisk dannelse og deltagelse i det folkelige liv. Enkelthed fordi man som elev skal have plads til at være sig selv og bare være til stede her og ikke hele tiden være på vej et andet sted hen.

Introugen har været tætpakket med informationer, nye bekendtskaber og ryste sammen aktiviteter. Allerede søndag aften, blev eleverne introduceret til sociale aktiviteter, hvilket spredte godt humør og sammenhold på tværs af alder og køn. Der var glæde og mange fik snakket med velkendte og nye mennesker. Det var en stor fornøjelse at iagttage eleverne være sammen, uden hæmninger, bare være én i blandt.

Fællesskabet har været en central dimension i introugen. Der har været plads til små og store fællesskaber. Mandag formiddag havde elever og lærere i FUT-grupper mulighed for at lære hinanden bedre at kende. Det giver tryghed for eleverne, at de tidligt lærer læreren at kende, at mærke trygheden og det nærvær efterskolemiljøet giver én. Alle FUT-grupper brugte formiddagen på en kort cykeltur, hvor Daglig Brugsen i Thyregod blev besøgt. Skoleårets første fællesgymnastiktime var også en af mandagens aktiviteter. Her blev eleverne præsenteret for grundtræning, styrketræning og bevægelsessekvenser som de sikkert aldrig har prøvet før.

De resterende dage blev brugt på valgfagspræsentation, hvor alle eleverne fik mulighed for enten at høre eller afprøve alle vore tilbud af forskellige valgfag. Torsdag aften havde eleverne mulighed for at tilbringe en aften i springcenteret, hvilket rigtig mange benyttede og havde set frem til. Der blev virkelig arbejdet, og præsteret flotte spring fra både piger og drenge.

Denne uge har også budt på mange formelle ting, såsom valg af valgfag, introduktion til rengøring, mødet med klassekammerater og meget mere. Ugen har været tætpakket, og eleverne har virkelig haft lysten og evnen til at deltage aktivt og engagere sig i det forpligtende fællesskab.

Vi glæder os til rigtige mange gode oplevelser med elevholdet 2019/2020.