Kostpolitik

På Vesterlund Efterskole spiser vi en varieret, fedtfattig og ernæringsmæssig rigtig kost.
Kosten er tilpasset, så den passer til vores målgruppe, som er unge mellem 14 og 18 år. For at køkkenpersonalet kan tilbyde eleverne den bedste ernæring på skolen, indtages alle obligatoriske måltider i spisesalen. Køkkenet bemandes af faguddannet personale, og der lægges vægt på deres mulighed for efteruddannelse. Vi tilstræber, at kosten skal være et godt eksempel på sunde kostvaner, som de unge kan få under deres ophold her på skolen og senere tage med sig videre i livet.

• Måltiderne er med til at skabe rammerne for en væsentlig del af det sociale liv.
  • De faste måltider, som der er mødepligt til, skaber rytme, forudsigelighed og tryghed i hverdagen.
  • Eleverne opdrages til bordskik og til at tage hensyn til hinanden.
  • Eleverne får mulighed for at smage på mange forskellige retter.
  • Vi serverer og informerer om sund mad som en naturlig del af det at lære at tage ansvar for sit eget liv og helbred.
  • Opholdet på efterskolen kan danne grundlag for opbygning af gode kostvaner, som eleverne kan tage med herfra.

Alle eleverne er i køkkenpraktik i løbet af skoleåret.

5 elever hjælper 1 uge ad gangen køkkenpersonalet med såvel madlavning, bagning, borddækning, oprydning, rengøring og opvask.

Det er også ”køkkenelevernes” opgave at præsentere maden for de andre elever.

Det er vigtigt at eleverne erkender, at maden ikke bare ”tryller” sig selv på bordet.

Dagens middagsmenu kan ses på skolens infoskærm.

Vi serverer 3 hovedmåltider og mellemmåltider dagligt

06.55: morgenmad
09.40: formiddagsservering
12.35: varm mad
15.15: eftermiddagsforfriskning
17.45: aftensmad
21.15: aftencafé

Morgenmaden består af: Grovbrød, rugbrød, mælkeprodukter, marmelade, cornflakes, havregryn, mùsli, ymerdrys, havregrød, ost samt te og kaffe.

Den varme mad serveres til middag: Sammen med en spændende salatbar samt frisk frugt på tá selv bordet.

Aftensmaden består af: Frugt, grønt, fiskepålæg, kødpålæg, æg og lune retter samt rugbrød og grovbrød.

Morgenmad og aftensmad serveres på ta´selv bord.

Mellemmåltiderne består altid af: Frisk frugt, rugbrød, hjemmebagte boller, knækbrød. Endvidere er der mulighed for et stykke kage et par gange om ugen.

Ved festlige lejligheder og arrangementer serverer vi festmad. Ligesom der også er forskel på hverdag og weekend menuerne.

• Ved højtider serverer vi den mad, der er tradition for.
  • Vi bruger årstidens frugt og grønt.
  • Vi bager vores brød selv
  • Vi bruger så vidt muligt friske råvarer.
  • Vi begrænser vores brug af halv- og helfabrikater.
  • Året igennem indgår vegetar og fiskeretter, som en del af den almindelige menuplaner
  • Specialkost kan tilberedes efter aftale med skolen fx elever med diabetes eller allergiske reaktioner.