Nyheder

Dato: 24/11/2017
Forfatter: Vesterlund Efterskole

Onsdag aften gik tæppet

(OP)løsning foldede drømme ud

Onsdag aften gik tæppet til premieren på Vesterlund Efterskoles musikshow (OP)løsning, der på en gang både er en eksplosiv og eftertænksom forestilling båret af de 192 elevers uimodståelige  engagement, performance og lyst til at drømme stort.

Publikum belønnede onsdag elevholdet på Vesterlund med store klapsalver efter deres flotte musikshow (OP)løsning. Nu venter seks forestillinger for folkeskoler, efterskoler og ikke mindst elevernes forældre, der alle godt kan begynde at glæde sig.

”Eleverne har arbejdet vanvittigt hårdt med de forskellige arbejdsopgaver, de har haft i musikshowet. Nogle har arbejdet med PR, andre med kostumer, rekvisitter, poetry, elektronisk musik, foto og video, dans, sang, totalteater og bands. Og så har alle naturligvis deltaget i det store kor, fortæller William, Louise og Nikolaj, der har stået med det overordnede ansvar for musikshowet.

Første store fælles projekt skaber sammenhold

Musikshowet er elevernes første store fælles projekt, og de tre musiklærere er ikke i tvivl om, at det skaber en afgørende forskel for elevernes efterskoleår.

”Eleverne får gennem musikshowet et sammenhold, de ikke havde før, vi startede. De griner, græder og arbejder intenst sammen på kryds og tværs. De udvikler deres kreativitet, lærer nye arbejdsprocesser og oplever, at de er ansvarlige for, at de kan deres materiale og er færdige til deadline.”

Musikshowet (OP)løsning bearbejder gennem sang, dans, scenografi og poetry fire temaer. Det antropocæne, robotter og teknologi, køn og identitet og drømme. Temaerne udleves flot gennem udvalgte sange og bindes sammen af en flot scenografi med flere eftertænksomme filmsekvenser.

”Vi håber, at publikum går eftertænksomme fra forestillingen. Er verden på vej i opløsning – eller kan vi finde løsninger, der er med til at skabe en bedre verden at leve i? Musikshowet kommer ikke med svarene, men det er håbet, at eleverne kan få publikum til at tro på sig selv, tage ansvar og til at drømme stort”, forklarer William, Louise og Nikolaj.

Sceneskrækken er pist væk

Solist, lillekor, kor

”Jeg har rykket mig helt vildt og flyttet mine grænser for, hvad jeg tør. Før musikshowet startede, havde jeg sceneskræk. Det har jeg ikke længere, for alle på efterskolen støtter mig, og det er virkelig fedt”, fortæller Nanna, der sang Michael Jacksons sang Man In The Mirror.

”Sangen handler blandt andet om, at vi skal starte med at kigge på os selv og tage større ansvar, og sangen passer godt ind i musikshowet (OP)løsning, som jeg ser som et opråb. Vi kan ikke bare lade stå til og lade den globale opvarmning ødelægge jordkloden eller overlade alt til robotter. Fremtiden er i vores generations hænder. Står vi sammen kan vi gøre verden til et bedre sted, og forvandlingen starter indefra med os selv, hvis vi tør drømme stort og tage ansvar.”

Vi skal leve drømmen

Kostumer, dans, kor

”Musikshowet er den fedeste uge, hvor vi virkelig er kommet tættere på hinanden. Showet er krævende, og det lærer os at arbejde fokuseret og koncentreret med respekt for lærerne og hinanden. Vi bliver dygtigere til at samarbejde, for vi vil alle sammen levere det bedste musikshow”, forklarer Cecilie, der har arbejdet med kostumer, danset og sunget i kor.

”Jeg har for eksempel været med til at lave kostumer til Human og danset til Man In The Mirror. Kostumerne til Human er så fede, og det flænsede, fattige genbrugstøj er med til at fortælle en historie om, at verden er gået i opløsning efter mange års krige. Så i scenariet går folk, der før var rige, nu i lasede pjalter. For at undgå det, skal vi bryde med normerne og ikke bare gøre som altid. Vi skal i stedet sætte højere mål, finde løsningsmuligheder og udleve vores drømme.”

Sara og Sarah er med til at skabe rød tråd i showet

Video, foto, kor

”Vi har været med til at designe videoer og fotos til baggrundstæppet, der får hele musikshowet til at hænge sammen i en rød tråd. For eksempel har vi lavet en video om stalking, der passer godt til Maroon 5 sangen, Payphone, der er en af sangene i musikshowet, forklarer Sara og Sarah, der har lært meget i musikugen.

”Vi har aldrig arbejdet så professionelt med film før, og det er fedt og sjovt at opleve, hvordan vores optagelser gennem redigering har fået det helt rigtige udtryk, der kan understøtte sangene og være med til at skabe eftertænksomhed om de vigtige temaer i musikshowet.”

Vi har givet os fuldt ud

Rekvisitter, PR, kor

”Alle de nye teknologier er smarte. Men de skal ikke tage overhånd. Vi skal sortere i, hvad det er godt, og hvad der er skidt, og musikshowet (OP)løsning sætter helt sikkert tankerne i gang”, mener Oliver og Christoffer.

”Det har været fedt at arbejde med sine hænder og designe rekvisitter til musikshowet. For eksempel har vi lavet skyer, farvede lampeskærme, ildtønder og politiskjolde, der skaber en vild scenografi og understøtter budskaberne”, siger Oliver.

”Vores rutiner er virkelig blevet ændret. Vi har lavet noget helt andet, og det har styrket fællesskabet, at vi har arbejdet sammen med nogle, vi normalt ikke er så meget sammen med. Vi har givet os fuldt ud og arbejdet til sent om aftenen, fordi vi har haft det mega sjovt, fortæller Christoffer.

Nanna og Cecilie ordjonglerer med drømmende poetry

”Vi kan vælge at løse tingene eller lade stå til, så alt går i opløsning. Vi har et valg, og med musikshowet (OP)løsning synes jeg, at vi er med til at skabe en debat om vores måde at leve livet på”

”For eksempel synes jeg, at vi skal være mere mangfoldige og dygtigere til at acceptere, at vi alle er forskellige. Vi skal turde se fremad, drømme og deltage i demokratiet. Den globale opvarmning er et resultat af vores mishandling af jordkloden. Vi er nødt til at se konsekvenserne i øjnene og gennem vores handlinger være med til at løse udfordringen”.

”Vi har selv skrevet alle teksterne til poetry. Undervejs har vi fået inspiration og hjælp af forfatteren Erik Trigger. Jeg elsker at skrive, men det er lidt mere nervepirrende at skulle læse det højt for publikum. Der er virkelig en eksplosion af følelser i maven, men også en YES-oplevelse, når det lykkes.”

Leverpostejen er på skrump

Køkkenet under musikugen

”Normalt spiser eleverne 2 kg leverpostej og 6 pakker rugbrød til formiddagsmad. Under musikugen er det halveret”, griner køkkenleder Lene Bech, der har arbejdet i køkkenet på Vesterlund i snart 21 år.

”Det skyldes selvfølgelig, at eleverne er aktive på en anden måde, når gymnastikken for en stund er sat på standby. Men nogle af eleverne bliver også bare så forhippet, at de glemmer at spise i takt med, at premierenerverne melder sig. For eksempel kunne vi nøjes med at koge 16 kg pasta til middagsmaden. Normalt koger vi 21 kg”, siger køkkenlederen, der glæder sig over at opleve elevernes store engagement.

”Musikugen er lidt hårdere for køkkenet, fordi vi ikke har elever til at hjælpe os. Men vi knokler gerne lidt ekstra, når vi kan se, hvor glade eleverne er, og hvor hårdt de arbejder for at skabe det fedeste musikshow”, siger Lene Bech.