Dato: 01/08/2018
Forfatter: Vesterlund Efterskole

Xtreme Springcamp

Cirque du Soleil-artist er topinstruktør på XTREMESPRINGCAMP i Vesterlund

Verdensholdet Hold 9, finaledeltagelse i Danmark har talent, artist i Feuerwerk der Turnkunst, EM i TeamGym og turné med det verdenskendte Cirque du Soleil. Frederik Jul Bertelsens CV er imponerende, og i denne uge er den tidligere elev tilbage på Vesterlund Efterskole, hvor eventyret for alvor tog fart som topinstruktør på XTREMESPRINGCAMP.

XTREMESPRINGCAMP er Danmarks største springcamp for talentfulde piger og drenge i 9 til 15 års alderen. Fælles for deltagerne er, at de elsker at springe og har ambitioner om at blive dygtigere gennem en sjov og udfordrende træning, der tilrettelægges af og gennemføres af topprofessionelle og dygtige instruktører som Frederik Jul Bertelsen. I en pause fra Cirque du Soleils turné i Sydamerika er han vendt tilbage til Danmark for at besøge kæresten, familien, vennerne og for at være topinstruktør på XTREMESPRINGCAMP.

– Mine to år på Vesterlund var fantastiske, og jeg er glad for, at jeg har mulighed for at vende tilbage og give lidt igen som instruktør. Heldigvis har jeg lige nu to ugers fri fra Cirque du Soleil, for det tager cirka 10 dage at pille den enorme scene ned og sætte den op i den næste by, vi skal besøge, fortæller Frederik Jul Bertelsen, der blev ”landskendt”, da han sammen med fire venner introducerede Motus Teeterboardet for de danske seere i Danmark har talent.

Fantasifulde spring og hård træning banede vejen til Cirque du Soleil

Et teeterboard er en vippe, som man hopper og laver fantasifulde og lidt vilde spring på. I Danmark har talent gik Frederik Jul Bertelsen og de fire venner hele vejen til finalen, hvor de fik en flot 4. plads.

– Deltagelsen i Danmark har talent var en døråbner og banede vejen til en plads i et af Tysklands største cirkusser Feuerwerk der Turnkunst, hvor vi lavede 32 shows på en måned, siger Frederik Jul Bertelsen, der i starten af året fik en uventet henvendelse.

– Crewet bag Cirque du Soleil havde set mig optræde, og de tilbød mig en kontrakt, hvor jeg skulle springe i et topprofessionelt team, der turnerer i Sydamerika. Det er som at komme på landsholdet i fodbold, og jeg sagde naturligvis straks ja, for det er drøm at leve af det, jeg holder allermest af at lave, fortæller Frederik Jul Bertelsen i en pause fra træningen af børnene, som har imponeret instruktøren.

– Det har overrasket mig, at børnene er så dygtige. De er tekniske gode, og det er tydeligt, at springgymnastikken har udviklet sig i Danmark. Deres høje niveau er med til at motivere mig og lave en seriøs træning. Men jeg forsøger hele tiden at snige legen og kreativiteten ind i træningen. For eksempel ved at inspirere børnene til at stå på én hånd, på hovedet eller jonglere. Da jeg i sin tid startede på teeterboardet var det fordi, at jeg var kørt lidt træt i konkurrencegymnastik. Jeg tror på, at vi kan fastholde børnene som springgymnaster ved at kombinere den seriøse træning i TeamGym med sjov og kreativ leg, akrobatik og tricking, forklarer Frederik Jul Bertelsen.

Hvad fremtiden bringer er den i dag 26-årige Frederik Jul Bertelsen langt fra sikker på. – Lige nu lever jeg min drøm og oplever forskellige kulturer på mine mange rejser. Når jeg vender tilbage til Danmark, vil jeg færdiggøre mit studie som maskiningeniør, men hvad der sker derefter, ved jeg simpelthen ikke. Men jeg slipper aldrig springgymnastikken og artisteriet. Det tør jeg godt love, siger Frederik Jul Bertelsen med et stort smil, inden han kaster sig over træningen af de talentfulde børn.

Mathias Slott Helle og Andreas Gammelgaard Rosendal har begge to en halv skrue som deres yndlingsspring.

Mathias og Andreas om Frederik

– Frederik er en god træner. Han er god til at fortælle os, hvordan vi får højde på vores spring, og hvordan vi kommer rundt i en god skrue. Frederik viser os øvelser, vi kan træne for at blive bedre til springene. Han er sød og kan lave sjov, og så er han god til at sige ”Kom igen – I gør det næste gang”, hvis vi laver nogle fails, fortæller 11-årige Mathias Slott Helle og 10-årige Andreas Gammelgaard Rosendal, der har taget turen fra Silkeborg for at deltage i XTREMESPRINGCAMP.

Mille og Mille om Frederik

– Frederik er vores topinstruktør. Han er god, fordi han gør træningen sjov. Han bakker meget op og får os til at prøve noget nyt. Frederik forklarer og viser os, hvordan vi skal lave springene, og vi er helt sikkert blevet bedre til at springe på XTREMESPRINGCAMP. Han er hele tiden glad og har god humor, fortæller Mille Ring Henriksen fra Sæby og Mille Malou Østeskov Kejser fra Aarhus, der begge er 14 år og skal gå på Vesterlund sammen i 2020/2021.

Dobbeltskrue er Mille Ring Henriksens yndlingsspring, mens veninden Mille Malou Østeskov Kejser hælder mest til ”strækt full-half”.

Strakt Rudy Out er 15-årige Vitus Dyrløvs yndlingsspring.

Vitus om Frederik

– Frederik har lært mig to nye spring ved at motivere og presse mig til at turde prøve noget nyt. Han har sammen med de andre topinstruktører forbedret min teknik – særligt forlæns men også baglæns og på trampolinen. Frederik er meget engageret, og det er fedt, at jeg nu kan lave både fuld kraft dobbelt out og triple out, fortæller 15-årige Vitus Dyrløv, der har taget turen fra Slagelse for at deltage på årets XTREMESPRINGCAMP i Vesterlund.

Facts om XTREMESPRINGCAMP

Danmarks største springcamp for børn i 9 – 15 års alderen

250 piger og drenge deltager i sommerferien

Afholdes i 2018 for 11. gang

Spring på højt niveau

Ekstremt dygtige topinstruktører

Crew af tidligere elever står for sociale aktiviteter

Flere af topinstruktørerne + crew har været i USA og uddanne sig via USA’s største camp, som hedder Woodward Gymnastic Camp.